Γαμοπίλαφο με τσιγαριαστό κατσικάκι
Υλικά
2 κιλά κατσικάκι
1 κρεμμύδι ξερό, χοντροκομμένο
100 ml ελαιόλαδο
150 ml κρασί λευκό, ξηρό
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
300 γρ. ρύζι γλασέ , πλυμένο και στραγγισμένο
χυμός από 1 λεμόνι
1 κουτ. γλυκού βούτυρο αγελάδος (λιωμένο σε τηγάνι)
(Για το κατσικάκι χρειαζόμαστε κομμάτια μετρίως λιπαρά, αλλά όχι άπαχα - μπορούμε να διαλέξουμε από όποιο μέρος του ζώου θέλουμε, ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας τεμαχίσει το κρέας με το κόκαλο σε κομμάτια περίπου 4 εκ.)
Οδηγίες
Σε μια βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο νερό βράζουμε το κατσικάκι σε δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να αλλάξει χρώμα. Στραγγίζουμε το κρέας και πετάμε το νερό. Πλένουμε την κατσαρόλα και την ξαναβάζουμε στη φωτιά. Ρίχνουμε το λάδι, το κρεμμύδι, το κρέας, αλατίζουμε και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 8 - 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κρέας από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε 1½ λίτρο ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει πολύ.
Ρίχνουμε το κρασί, πιπέρι και ρίγανη και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα το κρέας και το βάζουμε σε πιατέλα. Το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθεί ζεστό. Μετράμε το ζωμό· θα χρειαστούμε περίπου 900 ml ζωμό. Ζεσταίνουμε το ζωμό σε δυνατή φωτιά και, όταν αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε το ρύζι και το χυμό λεμονιού (με το χυμό το ρύζι θα «κρατήσει» στο βράσιμο και θα παραμείνει σπυρωτό). Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά.
Αν θέλουμε, περιχύνουμε με λίγο λεμονοχυμό.
Σερβίρουμε το γαμοπίλαφο ζεστό, μαζί με το κρέας.
2 κιλά κατσικάκι
1 κρεμμύδι ξερό, χοντροκομμένο
100 ml ελαιόλαδο
150 ml κρασί λευκό, ξηρό
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
300 γρ. ρύζι γλασέ , πλυμένο και στραγγισμένο
χυμός από 1 λεμόνι
1 κουτ. γλυκού βούτυρο αγελάδος (λιωμένο σε τηγάνι)
(Για το κατσικάκι χρειαζόμαστε κομμάτια μετρίως λιπαρά, αλλά όχι άπαχα - μπορούμε να διαλέξουμε από όποιο μέρος του ζώου θέλουμε, ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας τεμαχίσει το κρέας με το κόκαλο σε κομμάτια περίπου 4 εκ.)
Οδηγίες
Σε μια βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο νερό βράζουμε το κατσικάκι σε δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να αλλάξει χρώμα. Στραγγίζουμε το κρέας και πετάμε το νερό. Πλένουμε την κατσαρόλα και την ξαναβάζουμε στη φωτιά. Ρίχνουμε το λάδι, το κρεμμύδι, το κρέας, αλατίζουμε και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 8 - 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κρέας από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε 1½ λίτρο ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει πολύ.
Ρίχνουμε το κρασί, πιπέρι και ρίγανη και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα το κρέας και το βάζουμε σε πιατέλα. Το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθεί ζεστό. Μετράμε το ζωμό· θα χρειαστούμε περίπου 900 ml ζωμό. Ζεσταίνουμε το ζωμό σε δυνατή φωτιά και, όταν αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε το ρύζι και το χυμό λεμονιού (με το χυμό το ρύζι θα «κρατήσει» στο βράσιμο και θα παραμείνει σπυρωτό). Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά.
Αν θέλουμε, περιχύνουμε με λίγο λεμονοχυμό.
Σερβίρουμε το γαμοπίλαφο ζεστό, μαζί με το κρέας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου