Σουτζουκάκια Πολίτικα
Υλικά
700 γρ κιμά ανάμεικτο
(μισό μοσχάρι- μισό αρνίσιο)
1 κ. σούπας κύμινο (σκόνη)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 αυγό
1 φλιτζάνι ψίχα μπαγιάτικη μουσκεμένη
1 κ. σούπας κύμινο (σκόνη)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 αυγό
1 φλιτζάνι ψίχα μπαγιάτικη μουσκεμένη
σε κόκκινο κρασί και στραγγισμένη καλά
Αλάτι και πιπέρι
Λίγο αλεύρι για το τηγάνισμα
Λίγο κρασί και λάδι για το πλάσιμο
Για τη σάλτσα ντομάτας
3 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
1 μεγάλο κρεμμύδι
1/2 λίτρο ζωμό
1 ξύλο κανέλας
1 φύλλο δάφνης
4-5 κόκκους μπαχάρι
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι
Λίγο αλεύρι για το τηγάνισμα
Λίγο κρασί και λάδι για το πλάσιμο
Για τη σάλτσα ντομάτας
3 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
1 μεγάλο κρεμμύδι
1/2 λίτρο ζωμό
1 ξύλο κανέλας
1 φύλλο δάφνης
4-5 κόκκους μπαχάρι
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
Οδηγίες
Ζητήστε απ το χασάπη να περάσει τον κιμά 2-3 φέτες μέχρι να λιώσει καλά. Ανακατεύουμε τα μείγματα των κιμάδων. Προσθέτουμε όλα τα υλικά στη λεκάνη και πλάθουμε καλά. Αφήνουμε για ένα βράδυ το μείγμα στο ψυγείο για να τραβήξει τα ζουμιά και να σφίξει.
Πλάθουμε σε σουτζουκάκια βρέχοντας τα χέρια μας με κρασί και λάδι. Αλευρώνουμε τινάζοντας παράλληλα για να φύγει το περιττό αλεύρι και τα αφήνουμε στο τηγάνι στο οποίο έχουμε προσθέσει αρκετό λάδι, μέχρι να ροδίσουν. Σε ένα κατσαρολάκι ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Κόβουμε ψιλή τη ντομάτα, αφού την έχουμε ξεφλουδίσει . Αφού τσιγαρίσουμε το κρεμμυδάκι κομμένο σε ροδέλες ή προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ λιωμένο στο ζωμό και τα υπόλοιπα υλικά. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Η σάλτσα είναι έτοιμη όταν ομογενοποιηθεί, όταν δηλαδή δούμε ότι έχει δέσει.
Στο τελευταίο στάδιο της συνταγής μας, βάζουμε σε κατά προτίμηση πήλινο σκεύος τα σουτζουκάκια, περιχύνουμε με τη σάλτσα έως ότου να καλυφθούν και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30-40 λεπτά. Αν δεν έχετε πήλινο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πυρέξ καλυμμένο με αλουμινόχαρτο.
Ζητήστε απ το χασάπη να περάσει τον κιμά 2-3 φέτες μέχρι να λιώσει καλά. Ανακατεύουμε τα μείγματα των κιμάδων. Προσθέτουμε όλα τα υλικά στη λεκάνη και πλάθουμε καλά. Αφήνουμε για ένα βράδυ το μείγμα στο ψυγείο για να τραβήξει τα ζουμιά και να σφίξει.
Πλάθουμε σε σουτζουκάκια βρέχοντας τα χέρια μας με κρασί και λάδι. Αλευρώνουμε τινάζοντας παράλληλα για να φύγει το περιττό αλεύρι και τα αφήνουμε στο τηγάνι στο οποίο έχουμε προσθέσει αρκετό λάδι, μέχρι να ροδίσουν. Σε ένα κατσαρολάκι ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Κόβουμε ψιλή τη ντομάτα, αφού την έχουμε ξεφλουδίσει . Αφού τσιγαρίσουμε το κρεμμυδάκι κομμένο σε ροδέλες ή προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ λιωμένο στο ζωμό και τα υπόλοιπα υλικά. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Η σάλτσα είναι έτοιμη όταν ομογενοποιηθεί, όταν δηλαδή δούμε ότι έχει δέσει.
Στο τελευταίο στάδιο της συνταγής μας, βάζουμε σε κατά προτίμηση πήλινο σκεύος τα σουτζουκάκια, περιχύνουμε με τη σάλτσα έως ότου να καλυφθούν και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30-40 λεπτά. Αν δεν έχετε πήλινο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πυρέξ καλυμμένο με αλουμινόχαρτο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου