Φουκάκι, Κρητική χοιρινή τηγανιά

Υλικά
1 κιλό ψαχνό χοιρινό
Αποτέλεσμα εικόνας για χοιρινη τηγανια
 κομμένο σε μικρούς κύβους
1/2 – 3/4 της κούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Νερό
1/3 – 1/2 της κούπας χυμό λεμονιού
Προαιρετικά, ξύσμα λεμονιού ή θυμάρι

Οδηγίες
Πλένουμε το κρέας πολύ καλά. Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι στο μάτι της κουζίνας και όταν αρχίσει να ζεσταίνεται βάζουμε το κρέας με το νερό που έχει συγκρατήσει από το πλύσιμο (χωρίς να το στραγγίξουμε).Το γυρίζουμε από όλες τις μεριές να αλλάξει χρώμα. Όταν πιει το πρώτο νερό προσθέτουμε μισή κούπα ακόμη και χαμηλώνουμε σε μέτρια την θερμοκρασία. Συνεχίζουμε σε σιγανή φωτιά.

Περίπου στη μέση του ψησίματος αλατίζουμε το κρέας και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού και το θυμάρι (αν τελικά βάλουμε). Όταν γίνει, αφήνουμε να τηγανιστεί με το λάδι που υπάρχει στο τηγάνι και να ροδοκοκκινίσει απ’ όλες τις μεριές. Όταν είναι έτοιμο το σβήνουμε με το λεμόνι. Το περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μια δυο βράσεις. Το σερβίρουμε ζεστό και το συνοδεύουμε με πιλάφι, ή τηγανητές πατάτες και βραστά χόρτα εποχής ή ωμή πράσινη σαλάτα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις