Κουλούρια Πασχαλινά Γιαννιώτικα
Υλικά:
-10 αυγά
-1 κιλό ή 700 γραμμάρια μαλακό αλεύρι
-500 γραμμάρια ζάχαρη
-250 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
-25 γραμμάρια αμμωνία
-3 βανίλιες
-χυμό ενός λεμονιού ή ένα κουταλάκι χλιαρό νερό
Οδηγίες:
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη πολύ καλά. Μετά ρίχνουμε το βούτυρο, λίγο αλεύρι και τις βανίλιες.
Διαλύουμε την αμμωνία στο χυμό λεμονιού ή στο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο μίγμα.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι(προσοχή το ανακάτεμα να γίνει με το χέρι).
Παίρνουμε κουταλιά-κουταλιά από τη ζύμη και την τοποθετούμε αραιά σε ταψί ή σε λαμαρίνα ελαφρά βουτυρωμένη.
Με βουτυρωμένο το δάκτυλο μας, ανοίγουμε στο κέντρο από κάθε μπαλάκι μια τρύπα και έτσι σχηματίζεται το κουλούρι.
Τα βάζουμε στο φούρνο.
Την άλλη μέρα περνάμε λίγα-λίγα τα κουλούρια μ'ένα πινέλο βουτηγμένο σε
ροδόνερο ή βανίλια αραιωμένη σε νερό και με μια σίτα τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.