Παραδοσιακά Κρητικά πασχαλινά κουλουράκια

    Σχετική εικόνα
Υλικά
1 κούπα βούτυρο
2 κούπες ζάχαρη
4 μέτρια αυγά
1 κούπα γάλα
χυμό από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι
3 – 4 σωληνάκια βανίλια
1 κουταλιά της σούπας αμμωνία

1 κοφτή κουταλιά μπεικιν – παουντερ
1300 γραμμάρια αλεύρι

Οδηγίες
Σε μια λεκάνη ρίξε τη ζάχαρη, τα αυγά, το βούτυρο και χτύπα τα για 2′ να αναμειχθούν με ένα μίξερ χειρός.
Πρόσθεσε το ξύσμα λεμονιού, τις βανίλιες, το χυμό πορτοκαλιού και ανακάτεψε.
Έπειτα, ρίξε το γάλα σ’ ένα ποτήρι, διέλυσε με ένα κουτάλι την αμμωνία και τοποθέτησε το διάλυμα στο μείγμα.
Συνέχισε να ανακατεύεις το μείγμα αλλά αυτή τη φορά χρησιμοποίησε τα χέρια σου.
Σε μια κούπα αλεύρι ανακάτεψε το μπεικιν – παουντερ και πρόσθεσε την στο μείγμα σου.
Συνέχισε με το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να έχεις μια μαλακή ζύμη που να κολλάει ελαφρά στα ακροδάχτυλα αλλά να πλάθεται.
Άφησε τη ζύμη να ” ξεκουραστεί ” στην λεκάνη με μια πετσέτα από πάνω για μια ώρα.
Σε ένα ταψί τοποθέτησε λαδόκολλα και άρχισε να πλάθεις τη ζύμη σε σχήματα, όπως για παράδειγμα διπλά και τριπλά στριφτά ή στρογγυλά (δες την κεντρική εικόνα του άρθρου)
Αραίωσε έναν κρόκο αυγού με 2 κουταλιές νερό και άλειψε τα κουλουράκια με αυτό το μείγμα.
Ψήσε τα κουλουράκια για 25 ‘ στους 175 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο.
Όταν ψηθούν, άφησε τα να κρυώσουν και τοποθέτησε τα σε ένα κλειστό μπολ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις