Αρνί στη σούβλα

Σχετική εικόνα
Υλικά:
.1 αρνί
.ελαιόλαδο
.λεμόνι
.ρίγανη
.αλάτι και πιπέρι


Οδηγίες:
-Αλατοπιπερώνετε το αρνί μέσα έξω
-Επαλείφετε με ρίγανη μέσα έξω
-Το βάζετε στη σούβλα
-Σε ένα μπολ ανακατεύετε λαδί και λεμονί
-Σε ένα μακρύ ξύλο του δέντρου, στην άκρη τυλίγετε ένα πανί
-Το ξύλο με το πανί θα είναι το πινέλο που θα αλείφετε το αρνί
-Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αλείφετε περιοδικά το αρνί με το λαδολέμονο για να μην ξεραίνεται.
-Αρχίζετε από την ψιλή σκάλα της σούβλας και σιγά σιγά το κατεβάζετε



Πως θα το ψήσετε!

Η σούβλα μπαίνει από πίσω και βγαίνει από το κρανίο στο ύψος της μύτης Πρέπει μετά, αφού δέσεις τις βίδες της σούβλας στο λαιμό και το σώμα, να δέσεις και με σύρμα τα πόδια και τον λαιμό. Ειδικά τα πόδια, πρέπει να βάλεις δύναμη και να περάσεις το ένα μέσα από το άλλο σαν να κάνει «x». Όσο καλύτερο το δέσιμο, τόσο καλύτερο το ψήσιμο. 

Τα καλά κάρβουνα είναι επένδυση και υπόσχονται σωστό ψήσιμο για το κρέας. Φτιάξε την θράκα σωστά και άσε τα κάρβουνα να πυρώσουν. Το αρνί τοποθετείται αρχικά χαμηλά για να πάρει και μετά από τις 2,5 ώρες το βάζουμε ψηλά. Από εκεί και πέρα ξεκινάει ο πατροπαράδοτος οβελίας. Άσε το κρέας να αργοψηθεί και να γίνει ζουμερό. Αν θέλεις να διατηρήσει τα ζουμιά του, τύλιξε το με λαδόκολλα την οποία θα βγάλεις 1,5 ώρα πριν γίνει το κρέας. Εννοείται πως αν θες να φας μία λογική ώρα, το αρνί πρέπει να βρίσκεται πάνω στη σούβλα από νωρίς το πρωί.

 Τα πλευρά είναι από τα πρώτα μέρη που ψήνονται. Σε σημείο μάλιστα που δείχνουν σαν να είναι έτοιμα να σπάσουν. Ο λαιμός, ο σβέρκος και τα πόδια, είναι αυτά που απαιτούν και τον περισσότερο χρόνο. Μετά τις 3,5 πρώτες ώρες ψησίματος, είναι καλό να έχεις βάλει περισσότερα κάρβουνα κάτω από αυτά τα σημεία για να ψηθούν πιο γρήγορα. Όταν τα κόκκαλα των ποδιών πεταχτούν προς τα έξω και ο λαιμός δεν είναι κόκκινος, το αρνί είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Παίρνεις μεγάλα ταψιά, γυρνάς την σούβλα προς τα κάτω με την μύτη και κρατώντας τα πόδια, αρχίζεις να λύνεις τις βίδες.
Σκοπός σου είναι το αρνί να «γλιστρήσει» πάνω στα ταψιά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις