ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ, PORTOKALOPITA
Υλικά
450 γραμ. φύλλο κρούστας
1 νεροπότηρο ελαιόλαδο (αντί για σπορέλαιο της αρχικής συνταγής)
1 νεροπότηρο ζάχαρη
1 βανίλια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
4 αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιχτό
20 γραμ. baking powder
Για το σιρόπι
2 νεροπότηρα ζάχαρη
3 νεροπότηρα νερό
Ξύσμα από 1 πορτοκαλι
Οδηγίες
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας και το χωρίζουμε. Αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεραθεί. Το κόβουμε σε μικρά κομματάκια με ένα μαχαίρι ή με τα χέρια.
Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα, τα αυγά και το γιαούρτι. Με σύρμα τα ανακατεύουμε να γίνουν χυλός. Αν έχετε χρόνο αφήστε τη ζάχαρη για λίγη ώρα μέσα στα υγρά. Έτσι θα λιώσει πιο σωστά και θα έχει πιο ωραίο καραμέλωμα στο ψήσιμο. Τέλος, προσθέτουμε το baking. Ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τα σπασμένα ξερά φύλλα, λίγα λίγα κάθε φορά στο υγρό μείγμα, φροντίζοντας να βρέχονται καλά όλα τα κομμάτια φύλλου. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί αλλιώς κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους σχηματίζοντας μπάλα, με αποτέλεσμα να μην ψήνονται και να μην σιροπιάζονται καλά.
Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λίγα λίγα τα κομματιασμένα φύλλα, μέχρι όλα μαζί να γίνουν μια μάζα σαν τον χυλό του κέικ, χωρίς να σχηματίζονται μπάλες κολλημένων φύλλων. Αν όμως συμβεί αυτό με το πιρούνι τις διαλύουμε. Αφήνουμε να σταθεί το μείγμα για 10 λεπτά, να ποτίσουν καλά τα φύλλα.
Αδειάζουμε σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου 34-35 εκ. και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια, κάνοντας μια ελαφριά κρούστα. Την αφήνουμε να κρυώσει.
Για το σιρόπι
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το ξύσμα για 15 λεπτά.
Περιχύνουμε την κρύα πορτοκαλόπιτα με το ζεστό σιρόπι. Αφήνουμε να ρουφήξει το σιρόπι. Όπως όλα τα σιροπιαστά γλυκά αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να ποτίσει μέχρι μέσα και μετά κόβουμε.
Σερβίρουμε σκέτη ή με παγωτό.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου