Γίγαντες στο φούρνο
- Υλικά 500 γραμ. γίγαντες
2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
4 σκελίδες σκόρδο (κομμένες σε φέτες)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
4 φύλα Δάφνης
700 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
2 πρέζες ζάχαρη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 ματσάκι μαϊντανός
λίγο άνηθο
1 φλ. νερό
Οδηγίες
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό.
Την επόμενη ημέρα, τους ξεπλένουμε καλά, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (ξαφρίζοντάς τους), για περίπου 40 λεπτά. Τους στραγγίζουμε, και τους βάζουμε μέσα στο ταψί
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο, σε βαθύ τηγάνι, και σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το κρεμμύδι, και το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλερι τα φύλα δάφνης και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 ακόμα λεπτά. Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα, απλά να μαραθούν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο.
Βράζουμε για 10 λεπτά, και περιχύνουμε με αυτή τους γίγαντες.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καθώς και 1 φλιτζάνι νερό. Ψήνουμε στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C, περίπου για 45 λεπτά, μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους.
Αν ψήσετε σε αέρα, βάλτε στη μεσαία σχάρα το ταψί, και ρυθμίστε σε πιο χαμηλή θερμοκρασία το φούρνο. Επίσης, σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο, γιατί θα ξεραθουν γρήγορα οι γίγαντες εξωτερικά, πρίν μελώσει μέχρι μέσα το εσωτερικό τους.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου