ΚΑΝΤΑΙΦΙ

Σχετική εικόνα

Υλικά
400 γρ φύλλο κανταΐφι, ξεπαγωμένο
300 γρ φρέσκο βούτυρο

Για τη γέμιση:
100 γρ ψίχα καρυδιού
100 γρ ψίχα φιστικιού Αιγίνης
3/4 κ. γ. κανέλα σκόνη
¼ - ½ κ. γ. γαρύφαλλο σκόνη

Για το σιρόπι:
450 γρ ζάχαρη
480 ml νερό
1 κ. σ. γλυκόζη
1 κ. γ. φυσικό χυμό λεμονιού
Φλούδα από ένα λεμόνι
2 μικρά ξυλάκια κανέλας
4 γαρύφαλλα


Οδηγίες
Στο μούλτι αναμιγνύω τα καρύδια και τα φιστίκια Αιγίνης και τα κόβω σε μικρά κομματάκια (να μην γίνουν τελείως σκόνη).
Βάζω σε κομμάτια το βούτυρο σε πυρίμαχο μπολ και το λιώνω στο φούρνο μικροκυμάτων. Τότε θα ξεχωρίσει το λίπος από το γάλα που θα μείνει στον πάτο του (και δεν θα το χρησιμοποιήσω το γάλα).
Αφού έχω αφήσει το φύλλο να ξεπαγώσει, το «ξαίνω» δηλαδή του ανοίγω και ξεπλέκω τις ίνες του να χωρίσουν. Το σκεπάζω με μια νωπή πετσέτα κουζίνας για να μην ξεραίνεται.
Παίρνω μια τούφα κι αφού την ανοίξω σε παραλληλόγραμμο σχήμα περίπου 27 εκ μήκους επί 10 εκ πλάτους, το αλείφω με ένα πινέλο εσωτερικά με λίγο βούτυρο. Βάζω 2 κ. σ. από τους ξηρούς καρπούς στην μια του άκρη και ξεκινάω να το τυλίγω προς την μεγαλύτερη πλευρά του μαζεύοντας το φύλλο που ξεφεύγει δεξιά και αριστερά ώστε να εγκλωβίσω μέσα του τη γέμιση.
Βουτυρώνω καλά το ταψί και τα τοποθετώ περιμετρικά το ένα δίπλα στο άλλο γεμίζοντας από έξω προς το κέντρο (αν είναι ορθογώνιο το ταψί, απλά το ένα δίπλα στο άλλο δημιουργώντας στήλες).
Αφού το γεμίσω, με το πινέλο, βουτυρώνω καλά κάθε κενό να πάει παντού το βούτυρο ανάμεσα στα κανταΐφια και τέλος από πάνω τους.
Το βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στου 160* C για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου. Μόλις ροδίσει είναι έτοιμο.
Όσο ψήνεται φτιάχνω το σιρόπι με το οποίο θα περιλούσω το γλυκό μόλις ψηθεί και πρέπει να έχει κρυώσει τελείως μέχρι τότε.
Σε μια κατσαρόλα βάζω όλα τα υλικά του σιροπιού και το ζεσταίνω σε μέτρια – δυνατή φωτιά ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Μόλις αρχίσει να βράζει το αφήνω ακόμα για 2 λεπτά να λιώσει τελείως η ζάχαρη και το κατεβάζω από τη φωτιά. Το αφήνω να κρυώσει τελείως και αφαιρώ τα ξυλάκια της κανέλας, τα γαρύφαλλα και τις φλούδες του λεμονιού.
Όταν ψηθεί το κανταΐφι, το βγάζω από το φούρνο και το περιλούζω με το κρύο σιρόπι. Το αφήνω για τουλάχιστον 1 ώρα να το απορροφήσει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις