ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΟΣ

Close up of a stack of Baklava, dripping with honey syrup
Υλικά
1 κιλό φύλλο κρούστας (2 πακέτα)
½ κιλό φρυγανιά τριμμένη
300 γραμ. καρυδόψιχα
½ κιλό φρέσκο βούτυρο
1 κουτ. γλυκού κανέλα
½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
ξύσμα από ένα λεμόνι
γαρύφαλλα για τη διακόσμηση

για το σιρόπι
1 ½ κιλό ζάχαρη
5 φλιτζάνια νερό
3 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι


Οδηγίες
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την φρυγανιά, τη καρυδόψιχα, τη ζάχαρη, τη κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα λεμονιού.
Σε ένα μακρόστενο ταψί, στρώνουμε 6 βουτυρωμένα φύλλα κρούστας και ρίχνουμε πάνω στα στρωμένα ένα μέρος του μείγματος.
Στην συνέχεια απλώνουμε άλλα 6 βουτυρωμένα φύλλα και συμπληρώνουμε άλλο λίγο από το μείγμα μας μέχρι να καλυφθούν τα φύλλα. Συνεχίζουμε με αυτόν τον τρόπο μέχρι να μας τελειώσει το μείγμα. Στο τέλος σκεπάζουμε με 6 βουτυρωμένα φύλλα και χαράζουμε τον μπακλαβά με ένα μαχαίρι από πάνω σε κάθε κομμάτι που σχηματίζεται καρφώνουμε από ένα γαρύφαλλο. Ραντίζουμε από πάνω με λίγο νερό και βάζουμε το ταψί μας στο φούρνο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 60 λεπτά περίπου.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και βράζουμε έως ότου λιώσει η ζάχαρη και πάρει 1-2 βράσεις. Όταν ο μπακλαβάς είναι έτοιμος τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια τον περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις