ΚΙΟΥΝΕΦΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ

Σχετική εικόναΥλικά
1 πακέτο φύλλο καταϊφι (½ κιλό)
150 γρ βούτυρο αγελάδος λιωμένο
400 γρ τυρι dil η (ανθότυρο, ή τυρί κρέμα,ή μοτσαρέλα)
300 γρ ζάχαρη
200 γρ νερό
χυμό απο 1/2 λεμόνι (λίγο λιγότερο)
1/2 κούπα επιπλέον βούτυρο για τα ταψάκια και το ράντισμα
½ φλ. φιστίκια αιγίνης τριμμένα
½ κουταλάκι βανίλια (εάν θέλετε)

Οδηγίες
Παίρνουμε ενα ψαλίδι και κόβουμε το καταϊφι στα διπλώματα ώστε να μην έχουμε πολύ μακριές ίνες.
Βάζουμε το κομένο καταϊφι σε μπωλ ή σε ταψάκι και το μαδάμε/ξεμπλέκουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε το τυρί μας σε πολυ λεπτές φέτες/φλύδες.
Σε ένα κατσαρολάκι ή μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο, προσέχοντας να μην το κάψουμε.
Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο πάνω απο το “ξασμένο” καταϊφι και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού.
Χωρίζουμε το καταϊφι σε τέσσερα μέρη (δόσεις).
Βουτυρώνουμε ενα ταψάκι μιας χρήσης 20 εκ και απλώνουμε το μισό απο το καταϊφι της μίας δόσης. Το πιέζουμε με το χέρι μας καλά, ώστε να γίνει επίπεδο και να πάρει το σχήμα του ταψιού.
Βάζουμε το 1/4 απο το τυρί σε φλύδες, έτσι ώστε να φτιάξουμε μια στρώση τυριού.
Σκεπάζουμε με την άλλη μισή δόση καταϊφιού και ξαναπιέζουμε ώστε να είναι όσο γίνεται πιο συμπαγές.
Ραντίζουμε με ελάχιστο βούτυρο
Επαναλαμβάνουμε για τα υπολοιπα 3 ταψάκια/δόσεις
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 β. για 45-50 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι μας βάζοντας το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι σε κατσαρολάκι να βράσουν για 2-3 λεπτά (απο την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει)
Βγάζουμε το γλυκό μας απο το φούρνο και όπως είναι ζεστό το σιροπιάζουμε με το ήδη κρύο σιρόπι.
Πασπαλίζουμε με λίγα φυστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις