Βενετσιάνικο παστίτσιο



Υλικά: (για 8 άτομα)

Για τη ζύμη
2 ½ φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο παγωμένο
½ κουταλιά τσαγιού αλάτι
1 κουταλιά τσαγιού ζάχαρη
6-7 κουταλιές σούπας παγωμένο νερό

Για τη γέμιση
1/2 κιλό μακαρόνια χοντρά
2-3 κουταλιές σούπας βούτυρο
3 φλιτζάνια σούπας βρασμένο κοτόπουλο (ψαχνό)
1 φλιτζάνι σούπας βρασμένο μοσχάρι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι τσαγιού γραβιέρα η κασέρι, κομμένο σε μικρούς κύβους
4 βρασμένα αυγά κομμένα σε ροδέλες
3 αυγά χτυπημένα
2 κουταλιές σούπας γάλα
2 κουταλιές σούπας μαϊντανό
Αλάτι

Οδηγίες:

Φτιάχνετε τη ζύμη ως εξής: Σε ένα μπολ, ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι και τη ζάχαρη. Κόβετε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το τρίβετε μαζί με το αλεύρι. Ρίχνετε σιγά σιγά το κρύο νερό και ανακατεύετε μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη κολλώδης. Την τυλίγετε με μια διάφανη μεμβράνη και την τοποθετείτε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Βράζετε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε τα αδειάζετε ξανά στην κατσαρόλα και τα ανακατεύετε με λίγο βούτυρο. Βουτυρώνετε μια στρογγυλή κουμπωτή φόρμα, διαμέτρου περίπου 30 εκ. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Κόβετε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. Πασπαλίζετε μια επιφάνεια με λίγο αλεύρι και ανοίγετε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης σε ένα στρόγγυλο φύλο, αρκετά μεγάλο ώστε να καλύπτει τη βάση της φόρμας και να εξέχει και λίγο από το στεφάνι της.
Αναμειγνύετε τα μισά μακαρόνια με το μισό ζαμπόν, το μισό κοτόπουλο, το μισό μοσχάρι, το μισό μαϊντανό, λίγο αλάτι και το μισό τυρί. Τα αδειάζετε στη φόρμα και σκεπάζετε με τις ροδέλες των αβγών. Ανακατεύετε τα υπόλοιπα μακαρόνια με τα υλικά της γέμισης που έχουν μείνει και τα αδειάζετε πάνω από τα αυγά.
Χτυπάτε τα τρία αβγά με το γάλα και περιχύνετε τη φόρμα. Σκεπάζετε με το δεύτερο κομμάτι της ζύμης, το οποίο έχετε επίσης ανοίξει σε φύλλο. Γυρίζετε προς τα μέσα το φύλο που εξέχει, το χαράζετε και ψήνετε στο φούρνο για 50-60 λεπτά. Αφήνετε το παστίτσιο να κρυώσει για 45-50 λεπτά τουλάχιστον, πριν το βγάλετε από το φούρνο και το σερβίρετε. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις