Πιροσκί με γέμιση πατάτα ή κιμά ή συκωτάκια κοτόπουλου

Αποτέλεσμα εικόνας για Πιροσκί
Υλικά
Για τη ζύμη
550 -600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
½ φλ. χλιαρό νερό
½ φλ. χλιαρό γάλα
1 κ.γ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
2 κ.σ. μαργαρίνη
1 αυγό
Σπορέλαιο για τηγάνισμα

Γέμιση πατάτας
4 πατάτες σε κυβάκια βρασμένες και στραγγισμένες
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
500 γρ. μανιτάρια (πορτομπέλο ή λευκά)
μια πρέζα ξερό θυμάρι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ φλ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση με συκωτάκια κοτόπουλου
850 γρ. συκωτάκια
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
1 κ.γ. κανέλλα σε σκόνη
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 φλ. ελαιόλαδο κουταλιές λάδι
½ φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 κ.γ. πελτές ντομάτας
2 κόκκοι μπαχάρι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την γέμιση με κιμά
600 γρ. κιμά
1 μέτριο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
½ φλ. λευκό ξηρό κρασί
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. πελτές ντομάτας
1 κ.γ. τριμμένο κύμινο
2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες
Βάζουμε σε μια λεκάνη τα 2/3 του αλευριού. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό μαζί με την ζάχαρη. Προσθέτουμε το μείγμα στο αλεύρι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει και φανούν στην επιφάνεια φουσκάλες, γύρω στα 45 λεπτά -1 ώρα. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και το αβγό χτυπημένο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το γάλα. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη. Την αφήνουμε σκεπασμένη μέχρι να διπλασιασθεί σε όγκο, γύρω στη 1 ώρα.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση της πατάτας: καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4 –5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, προσθέτουμε τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τις πατάτες και το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε προσεκτικά να μην λιώσουν οι πατάτες και αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση με κιμά: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το κύμινο μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Ρίχνουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε πιέζοντας με ξύλινη κουτάλα να διαλυθούν οι σβόλοι. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμισθεί προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε ½ φλ. νερό και αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε να μείνει ο κιμάς μόνο με το λάδι του. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τον δυόσμο. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. 

Ετοιμάζουμε τη γέμιση με συκωτάκια κοτόπουλου: Πλένουμε και καθαρίζουμε τα συκωτάκια, τα ζεματίζουμε, τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι να μαλακώσει προσθέτουμε τα συκωτάκια, το μπαχάρι και την κανέλα και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμισθεί, προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε ½ φλ. νερό και το μπαχάρι και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πετάμε το μπαχάρι και προσθέτουμε το μαϊντανό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. 
 
Ετοιμάζουμε τα πιροσκί: Ξαναζυμώνουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε μπαλάκια διαμέτρου 4 -5 εκ., αφήνουμε για 15 λεπτά. Ανοίγουμε σε φύλλο διαμέτρου 10 -12 εκ. Βάζουμε στο ένα μισό του φύλλου τη γέμιση και γυρίζουμε το άλλο μισό επάνω σαν μισοφέγγαρο. Κόβουμε πιέζοντας με ένα ποτήρι για να σφραγιστεί η ζύμη. Τηγανίζουμε σε άφθονο σπορέλαιο μέχρι να ροδίσουν κι από τις δύο πλευρές και βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις