Χριστόψωμο

Αποτέλεσμα εικόνας για Χριστόψωμο

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γραμμάρια μαγιά μπύρας (είτε νωπή είτε ξηρή)
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας σουσάμι
1 νόμισμα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Νερό (όσο χρειαστεί)
5 ολόκληρα καρύδια

Οδηγίες:
Λαδώνουμε με ένα πινέλο μαγειρικής μια λεκάνη με ελαιόλαδο.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με μία σήτα ή ένα μεγάλο στραγγιστήρι.
Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του αλευριού.
Ρίχνουμε στη λακκούβα το αλάτι, την μαγιά και 1/2 ποτηράκι ζεστό νερό (όχι καυτό)
Στη συνέχεια προσθέτουμε άλλο ένα ποτηράκι νερό και αρχίζουμε να ανακατεύουμε και να ζυμώνουμε.
Ο στόχος μας είναι να πετύχουμε μια ζύμη ούτε σφιχτή ούτε μαλακή. (συνηθισμένες αναλογίες αλευριού και νερού είναι 4 προς 1). Το νερό το προσθέτουμε σιγά – σιγά καθώς ζυμώνουμε.
Μόλις φτιάξουμε την ζύμη, βάζουμε το ταψί στο φούρνο για 5-10 λεπτά να ζεσταθεί και την βάζουμε στο ταψί το οποίο έχουμε λαδώσει προηγουμένως.
Στη συνέχεια αφαιρούμε δύο κομμάτια μεγέθους μανταρινιού και την απλώνουμε σε όλο το ταψί.
Τοποθετούμε το νόμισμα σε αλουμινόχαρτο και το βάζουμε μέσα στο ζυμάρι.
Τα δύο κομμάτια τα πλάθουμε με τα χέρια μας μακριά ρολά και τα βάζουμε σε σχήμα σταυρού πάνω στη ζύμη.
Ραντίζουμε με σουσάμι την επιφάνεια.
Τοποθετούμε τα καρύδια το ένα στο κέντρο και τα υπόλοιπα στις άκρες του σταυρού.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε να αυξηθεί το μέγεθός της.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 1 ώρα.
Μόλις ψηθεί και την βγάλουμε από τον φούρνο την αλείφουμε με ένα πινέλο με λίγο νερό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις