Χοιρινό ρόστο «Αξιώτικο»

Ρόστο
Υλικά: 
1 ½ κιλό χοιρινό μπούτι
5-6 σκελίδες σκόρδο
2-3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
2-3 κουταλιές πελτές (προαιρετικά)
2 φλιτζάνια κόκκινο κρασί
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2-3 φύλλα δάφνης
μισό κουταλάκι ζάχαρη
μακαρόνια, κατά προτίμηση χοντρά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες:
Καθαρίζετε το σκόρδο και το ανακατεύετε με το αλατοπίπερο. Τρυπάτε το κρέας με μαχαίρι και βάζετε στις σχισμές μια σκελίδα σκόρδο μαζί με μπόλικο αλατοπίπερο. Σε μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και ροδίζετε το κρέας καλά από όλες τις πλευρές. Το σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε να βράσει για 5 λεπτά. Προσθέτετε τις ντομάτες –και τον πελτέ αν οι ντομάτες δεν είναι πολύ ώριμες–, τη ζάχαρη και τη δάφνη και αφήνετε να σιγοβράσει για 3 ώρες περίπου. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό που και που. Βράζετε χωριστά τα μακαρόνια και τα σουρώνετε. Βάζετε το κρέας σε πιατέλα, περιμένετε να κρυώσει ελαφρά και το κόβετε σε φέτες. Η παραδοσιακή διαδικασία είναι να ρίξετε τα μακαρόνια στη σάλτσα και να τα ανακατέψετε καλά για να απορροφήσουν όση περισσότερη σάλτσα γίνεται. Αλλιώς, τα σερβίρετε σε πιάτα και τα περιχύνετε με τη σάλτσα, βάζοντας δίπλα τις φέτες του κρέατος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις