Κοτόπουλο τσερέπα Ιθάκης

Τσερέπα Ιθάκης
Υλικά:
Ένα (ή και δύο κοτόπουλα, ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού)
πατάτες τόσες που να γεμίζει ο ελεύθερος χώρος στο ταψί
2-3 φρέσκιες ντομάτες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 πράσινες πιπεριές
αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, ρίγανη
ελαιόλαδο
λευκό κρασί
λεμόνι

Οδηγίες:
Κόβετε το κοτόπουλο στα 4 (ή σε μερίδες). Φτιάχνετε ένα μείγμα με αλάτι, πιπέρι, σκόρδο λιωμένο, καρύκευμα κοτόπουλου. Δεν βάζετε στη φάση αυτή τη ρίγανη, γιατί μαυρίζει το κρέας. Αδειάζετε το μείγμα σε μπωλ και προσθέτετε λάδι για να γίνει χαρμάνι, σχετικά σφικτό, να “κρατάει”. Στη συνέχεια γεμίζετε με αυτό το μείγμα τα μπουτάκια (μικρές τρύπες στην πέτσα τους και το κρέας και «στούμπωμα») αλλά και το στήθος, καθώς και κάτω από τη μασχάλη. Αφήνετε το κοτόπουλο έτσι όλο το βραδύ να μαριναριστεί. Βάζετε σε ταψί τις τομάτες, κομμένες άλλες σε μεγάλα κομμάτια και άλλες σε ροδέλες, μαζί με τον πελτέ ντομάτας αραιωμένο σε 1 ποτήρι λευκό κρασί. Τις περιλούετε με τον χυμό του λεμονιού. Προσθέτετε το κοτόπουλο. Γεμίζετε το ταψί με πατάτες κομμένες κυδωνάτες, φροντίζοντας να είναι καλά στραγγισμένες από τα νερά του πλυσίματός τους. Αλατοπιπερώνετε τις πατάτες και ανάμεσά τους κόβετε σε ροδέλες τις δύο πιπεριές. Σκεπάζετε το ταψί και το βάζετε σε φούρνο, στους 150-160 βαθμούς για μιάμιση με δύο ώρες, ελέγχοντάς το εάν είναι έτοιμο. Την ρίγανη την προσθέτετε όταν θα είναι σχεδόν ψημένο το φαί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις