Παραδοσιακό, ψάρι λεμονάτο με πατάτες στό φούρνο

Σχετική εικόνα
Υλικά:
2-3 ψάρια των 500-600 γραμμαρίων (ή μεγάλες φέτες ψαριού )
1 κιλό πατάτες
1/2 -3/4 κούπας ελαιόλαδο (εξαρτάται από το πόσο λιπαρό είναι το ψάρι μας ή πόσο υπολογίζουμε τις θερμίδες )
2-3 κουταλάκια ρίγανη
Αλάτι
2-3 λεμόνια.

Οδηγίες:
Καθαρίζουμε τα ψάρια από λέπια και εντόσθια (ή αναθέτουμε στο ψαρά μας το θεάρεστο αυτό έργο…). Τα αλατίζουμε. Τα ραντίζουμε με το χυμό ενός λεμονιού. Στύβουμε τα υπόλοιπα λεμόνια και κρατάμε το χυμό τους.Κόβουμε τις λεμονόκουπες σε τέταρτα.

Βάζουμε εδώ κι εκεί τα κομματάκια από τις λεμονόκουπες και οπωσδήποτε στη θέση των εντοσθίων των ψαριών. Αφήνουμε τα ψάρια να περιμένουν (το καλοκαίρι στο ψυγείο). Ωστόσο, καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε στρογγυλές φέτες. Τις βάζουμε σε ταψί ή πυρέξ κατάλληλου μεγέθους , τις αλατίζουμε και τις πασπαλίζουμε με ρίγανη.

Τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και μια κούπα νερό και τις βάζουμε στο φούρνο, στους 200 βαθμούς, στην πρώτη θέση από την κάτω μεριά του φούρνου .
Σε μισή περίπου ώρα από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός στο ταψί, προσθέτουμε τα ψάρια (αφού αφαιρέσουμε τις λεμονόκουπες) κάνοντας χώρο ανάμεσα στις πατάτες.

Ξαναβάζουμε το φαγητό μας στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40 -50 περίπου λεπτά . Ενδιάμεσα, γυρίζουμε το ψάρι αν μας αρέσει ξεροψημένο το δέρμα του, αν και συνήθως δεν χρειάζεται γιατί είναι αρκετά χαμηλά στο φούρνο.

Πιθανόν να χρειαστεί λίγο νερό ακόμη μέχρι να γίνουν οι πατάτες. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το χυμό των υπόλοιπων λεμονιών. Αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά στο ταψί πριν το σερβίρουμε.

Ψάρι με πατάτες λεμονάτο στό φούρνο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις