Παραδισιακός μπακαλιάρος πλακί

Αποτέλεσμα εικόνας για μπακαλιάρος πλακί
Υλικά
1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου [ξαλμυρισμένος]
4 ξερά κρεμμύδια σε φέτες
2-3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ [των 400 γρ.]
1 κ.σ. ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 1/4 φλιτζάνι νερό
1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό ή κόκκινο κρασί
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. πάπρικα
1 πρέζα κανέλα
χυμός 1 λεμονιού
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
ελαιόλαδο
αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες
Κόβετε σε μερίδες το ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο, τον αλατοπιπερώνετε, τον περιχύνετε με το λεμόνι και τον αφήνετε στο ψυγείο για 30 λεπτά μέχρι να ετοιμάσετε τη σάλτσα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά σοτάρετε σε ζεστό λάδι τα κρεμμύδια, ελαφρώς αλατισμένα, μέχρι να “γυαλίσουν” και μαλακώσουν. Προσθέτετε τα σκόρδα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1/2 – 1 ακόμα λεπτό μέχρι να βγάλει το άρωμά του. Βάζετε και το ντοματοπελτέ με τη ζάχαρη και ανακατεύετε για να “βγάλει” το άρωμά του και τη γεύση του.
Σβήνετε με το κρασί και μόλις “αναπνεύσει” προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, το μισό μαϊντανό, τη πάπρικα, τη κανέλα, αλατοπίπερο και 3/4 φλ. ζεστό νερό. Σκεπάζετε το σκεύος και το αφήνετε να σιγοβράσει για 10λ, ξεσκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράσει για 5 λεπτά ακόμα. Κατεβάζετε από τη φωτιά.
Σε πυρίμαχο σκεύος [που να χωράει ίσα-ίσα τα φιλέτα μπακαλιάρου] ρίχνετε λίγη από τη σάλτσα, ώστε να σκεπαστεί καλά η βάση του. Από πάνω στρώνετε τα φιλέτα μπακαλιάρου. Περιχύνετε με τη σάλτσα το μπακαλιάρο, πασπαλίζετε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά. [Ανα διαστήματα ελέγξτε αν το ψάρι είναι σκεπασμένο με τη σάλτσα. Αν όχι με ένα περιχύστε το και σκεπάστε το με τη σάλτσα].

Μπακαλιάρος πλακί

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις