Γαύρος μαρινάτος, παραδοσιακός

Σχετική εικόνα
Υλικά
1 κιλό γαύρους ολόφρεσκους
500γρ. αλάτι θαλασσινό, χοντρό
400ml ξίδι
300ml ελαιόλαδο (ή όσο χρειαστεί)

Οδηγίες
Καθαρίζετε τους γαύρους: Κόβετε και πετάτε τα κεφάλια τους και ανοίγετε προσεκτικά το σώμα κάθε ψαριού κατά μήκος, από το κεφάλι προς την ουρά, τραβώντας τη ραχοκοκαλιά με τα εντόσθια χωρίς όμως να χωρίσετε τα φιλέτα.

Τα πλένετε και τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Μοιράζετε τα φιλέτα σε 4 ίσα μέρη και το ίδιο κάνετε με το χοντρό αλάτι.

Σε πλατύ δοχείο με καπάκι απλώνετε ένα μέρος του αλατιού. Στρώνετε από πάνω μια δόση γαύρων (τα φιλέτα ανοιχτά με το δέρμα προς τα πάνω). Περιχύνετε 100ml από το ξίδι και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με αλάτι-φιλέτα-ξίδι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Κλείνετε καλά το δοχείο με το καπάκι του και το βάζετε για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο, για να «ψηθεί» ο γαύρος στο μίγμα αλατιού-ξιδιού.

Βγάζετε τα φιλέτα από το μίγμα του δοχείου, τα τινάζετε ελαφρώς για να φύγει το αλάτι και τα στρώνετε σε χαρτί κουζίνας.

Σε ένα άλλο γυάλινο δοχείο με καπάκι βάζετε το γαύρο σε στρώσεις, πάλι με το δέρμα προς τα πάνω και περιχύνετε με το ελαιόλαδο μέχρι να να σκεπάσει καλά το γαύρο. Κλείνετε με το καπάκι και το βάζετε στο ψυγείο. Ο γαύρος διατηρείται στο ψυγείο για 1 μήνα.

Γαύρος μαρινάτος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις