Νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα με κακάο


Αποτέλεσμα εικόνας για arance con glassa
Υλικά
2 και 1/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 και 1/3 φλ. ζάχαρη
3/4 φλ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
2/3 φλ. κακάο
1/4 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
1 πρέζα γαρύφαλλο
1 βανίλια
1 και 1/2 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 κ.σ. σόδα μαγειρικής
1/3 φλ. σπορέλαιο
2 κ.σ. ξίδι
ξύσμα 2 πορτοκαλιών

Για το γλάσο πορτοκαλιού
ξύσμα 2 πορτοκαλιών
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
χυμό από 1/2 πορτοκάλι
όση σηκώσει ζάχαρη άχνη


Φτιάχνουμε πρώτα το γλάσο πορτοκαλιού 
Βάζουμε σε μπολ το ξύσμα με την κρυσταλλική ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά, καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να πάρει υγρή μορφή. Ρίχνουμε μέσα στο ξύσμα τον χυμό και λίγη λίγη την άχνη ανακατεύοντας έως ότου το φέρουμε στην πυκνότητα, αραιό ή παχύρευστο, που επιθυμούμε. Περιχύνουμε την νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα.

Για την πορτοκαλόπιτα 
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και τη βανίλια. Προσθέτουμε την ζάχαρη και το καρύδι αλεσμένο. Κάνουμε λακκούβα με το κουτάλι στη μέση. Σε ένα μπολάκι βάζουμε το σπορέλαιο, το ξίδι και το ξύσμα, τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά. Διαλύουμε τη σόδα στο φρέσκο χυμό πορτοκάλι (πάνω από το μπολ με τα υλικά, γιατί φουσκώνει και χύνεται). Τα προσθέτουμε στο μείγμα.

Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά το μείγμα από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να ομογενοποιηθεί και να θυμίζει το μείγμα του κέικ. Λαδώνουμε ταψάκι 28 εκ. και στρώνουμε μέσα, απαραιτήτως, λαδόκολλα. Αδειάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα. Το μείγμα θα φουσκώσει αρκετά και η επιφάνειά του θα κάνει κρούστα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις