Χταπόδι κρασάτο στην κατσαρόλα, παραδοσιακό
Υλικά
1 χταπόδι γύρω στο 1 ½ κιλό (κομμένο σε κομμάτια)
1 φλ. ελαιόλαδο
10 μέτρια ξερά κόκκινα κρεμμύδια χαραγμένα στα 4 (όχι μέχρι κάτω)
1 κ.σ ζάχαρη
1 μεγάλη ώριμη και σφιχτή ντομάτα
1/2 φλ. λευκό κρασί
1/2 φλ. ξίδι μπαλσάμικο
1/2 φλ. κονιάκ
1 δαφνόφυλλο
4-5 κόκκους μπαχάρι
1 κ.σ θυμαρίσιο μέλι
μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 30′ μέχρι να μαλακώσουν καλά και ελαφρά να διαλυθούν.
Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το χταπόδι. Αφήνουμε να αλλάξει χρώμα για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε τα υγρά και τα μυρωδικά. Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά, έως ότου μαλακώσει το χταπόδι. Το φαγητό θα κατεβάσει πολλά ζουμάκια, γι’ αυτό όταν το χταπόδι μαλακώσει καλά, δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε δυνατά για λίγα λεπτά μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα.
Προσθέτουμε το μέλι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου