Τιμπάλ με μελιτζάνες, κιμά και ρύζι




Υλικά
3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
½ κ. μοσχαρίσιος κιμάς
250 γρ. ρύζι καρολίνα
750 ml νερό
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
500 γρ. ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες + 750 γρ. ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 ½ φλ. φύλλα φρέσκου βασιλικού
2 +2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 +1 φλ. τυρί παρμεζάνα ή πεκορίνο τριμμένο
400 γρ. μοτσαρέλα ή κασέρι σε φέτες 1 εκ.
4 αβγά χτυπημένα
1 ½ + ½ + ¾ φλ. ελαιόλαδο
3 κόκκοι μπαχάρι +1 ξυλάκι κανέλλας
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκ. τις βάζουμε σε σουρωτήρι σε στρώσεις αλατίζοντας την κάθε στρώση, τις καλύπτουμε με ένα πιάτο και βάζουμε από πάνω ένα βάρος. Τις αφήνουμε μια ώρα τουλάχιστον για να βγάλουν τα υγρά τους και να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένουμε, τις στύβουμε με τα χέρια και τις στεγνώνουμε. Τις τηγανίζουμε και από τις δύο μεριές στο 1 ½ φλ. ελαιόλαδο μέχρι να χρυσίσουν. Τις αφήνουμε να στραγγίσουν επάνω σε χαρτί κουζίνας.
Ζεσταίνουμε το ½ φλ. ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σωτάρισμα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και διαλύοντας τους κόμπους που δημιουργούνται. Όταν καβουρδιστεί καλά, σβήνουμε με το κρασί, και όταν εξατμισθεί ρίχνουμε 500 γρ. ντομάτες, το μπαχάρι, την κανέλλα και αλάτι. Αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί 40 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε το μπαχάρι και την κανέλα.
Βράζουμε το ρύζι σε αλατισμένο νερό al dente και το στραγγίζουμε καλά. Ανακατεύουμε το ρύζι με τον κιμά, τα αβγά χτυπημένα, τον μισό βασιλικό και το 1 φλ. τσ. παρμεζάνα. Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε μαζί τα υπόλοιπα 750 γρ. ντομάτες, τις άλλες δύο σκελίδες σκόρδο και ¾ φλ. ελαιόλαδο. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατίζουμε, ρίχνουμε πιπέρι και τον υπόλοιπο βασιλικό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Λαδώνουμε μια πυρίμαχη φόρμα ύψους 12 εκ. και τη ντύνουμε εσωτερικά με τις φέτες τις μελιτζάνας έτσι, ώστε η μία να καλύπτει την άλλη, αφήνοντας τις φέτες να κρέμονται έξω από τη φόρμα. Βάζουμε και μια- δύο φέτες στο πάτο, ώστε να καλυφθεί καλά ολόκληρο το εσωτερικό της φόρμας. Απλώνουμε μέσα μια στρώση ρύζι με κιμά, σκεπάζουμε με φέτες μοτσαρέλας ή με φέτες κασέρι και σκορπίζουμε φύλλα βασιλικού. Συνεχίζουμε έτσι άλλες δύο φορές (στην τελευταία στρώση τελειώνουμε με το τυρί και δεν σκορπίζουμε από πάνω βασιλικό). Φέρνουμε προς τα μέσα τις μελιτζάνες που κρέμονται και σκεπάζουμε καλά την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με το άλλο 1 φλ. τσ. παρμεζάνα και ψήνουμε για 30 λεπτά.
Αφήνουμε το φαγητό να χλιάνει και ξεφορμάρουμε προσεκτικά με πολύ κοφτερό μαχαίρι. Σερβίρουμε κόβοντας προσεκτικά σε τρίγωνα, με πολύ κοφτερό μαχαίρι και περιχύνουμε κάθε μερίδα με λίγη από τη σάλτσα ντομάτας που έχουμε ετοιμάσει.
σημ. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ρύζι με πένες και τον κιμά με μανιτάρια ή κομματάκια κρέας που μας έχει περισσέψει ή κομματάκια λουκάνικο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις