ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΒΓΑ
Υλικά για 6 μεγάλα αβγά
360 γρ. σοκολάτα (μαύρη κουβερτούρα) πολύ καλής ποιότητας (έως 70% κακάο) ή κουβερτούρα σοκολάτας γάλακτος.
λίγο ουδέτερο σε γεύση λάδι (σησαμέλαιο ή ηλιέλαιο), για το άλειμμα της φόρμας
Πρόσθετα υλικά και σκεύη: Αντικολλητικό χαρτί κουζίνας, φόρμα σιλικόνης για μεγάλα ή μικρότερα αβγά, θερμόμετρο, πινέλο και σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, κατσαρόλα ή σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε για να λιώσουμε σε μπεν-μαρί τη σοκολάτα.
Οδηγίες
360 γρ. σοκολάτα (μαύρη κουβερτούρα) πολύ καλής ποιότητας (έως 70% κακάο) ή κουβερτούρα σοκολάτας γάλακτος.
λίγο ουδέτερο σε γεύση λάδι (σησαμέλαιο ή ηλιέλαιο), για το άλειμμα της φόρμας
Πρόσθετα υλικά και σκεύη: Αντικολλητικό χαρτί κουζίνας, φόρμα σιλικόνης για μεγάλα ή μικρότερα αβγά, θερμόμετρο, πινέλο και σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, κατσαρόλα ή σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε για να λιώσουμε σε μπεν-μαρί τη σοκολάτα.
Οδηγίες
Λαδώνουμε το εσωτερικό της κάθε φόρμας χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί ή πετσέτα κουζίνας, πράγμα που θα μας επιτρέψει να ξεκολλήσουμε καλύτερα το αβγό ακόμα και από τη φόρμα σιλικόνης, αλλά θα δώσει και ξεχωριστή γυαλάδα στη σοκολάτα μας.
Το σημαντικότερο όμως σημείο για την επιτυχία των αβγών μας είναι ο τρόπος που θα ζεστάνουμε τη σοκολάτα για να τη λιώσουμε. Για καλύτερα αποτελέσματα χρειαζόμαστε ένα θερμόμετρο και ένα σκεύος που θα τοποθετήσουμε πάνω από νερό που βράζει για να λιώσουμε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί.
Σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια, ίσου μεγέθους, την ρίχνουμε μες το μπολ του μπεν-μαρί, μαζί με μερικές σταγόνες σπορέλαιο και την αφήνουμε να λιώσει, σιγά-σιγά, σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας την συχνά για να λιώσει καλά, χωρίς να σχηματιστούν φυσαλίδες.
Όταν η θερμοκρασία της φτάσει στους 43ο, απομακρύνουμε το μπολ από την κατσαρόλα με το νερό και αφήνουμε τη σοκολάτα να κατέβει στους 35ο, πριν την χρησιμοποιήσουμε. Ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα, κουταλιά-κουταλιά, στις φόρμες και τις κουνάμε για να πάει παντού κι αν χρειάζεται την ισιώνουμε με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής ή μια εύκαμπτη σπάτουλα. Θα χρειαστεί να επαναλάβουμε τη διαδικασία δυο-τρεις φορές για να σχηματιστεί ένα παχύ κι ομοιόμορφο σε όλα τα σημεία στρώμα σοκολάτας το οποίο θα αποτελέσει το κέλυφος του αβγού. Πριν περάσουμε όμως την επόμενη στρώση, καλό είναι να περιμένουμε τουλάχιστον 15-20 λεπτά για να έχει πήξει η προηγούμενη στρώση. Μπορούμε να βάλουμε και τις φόρμες στο ψυγείο για 15 λεπτά.
Επίσης σημαντικό είναι να ισιώνουμε κάθε φορά με ένα μαχαίρι το σημείο που θα ενώσουμε τα δυο κομμάτια του αβγού, γιατί αν είναι λείες οι πλευρές του θα ενωθούν πιο εύκολα.
Αφήνουμε το αβγό να κρυώσει σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο, για 1 ώρα μέχρι να πήξει καλά η σοκολάτα.
Ξεφορμάρουμε τα μισά σοκολατένια αβγά, φροντίζοντας να μην πιέζουμε πολύ τη σοκολάτα και λιώσει από τη θερμοκρασία των χεριών μας και τα τοποθετούμε με την κοίλη πλευρά τους προς τα κάτω πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Για να ενώσουμε τα δύο μισά που θα σχηματίσουν το κέλυφος του αβγού, ζεσταίνουμε μια λωρίδα αντικολλητικού χαρτιού, την αλείφουμε με λίγη ζεστή σοκολάτα και ενώνουμε τα δύο μισά, τοποθετώντας σοκολάτα με το πινέλο ανάμεσα τους, κολλάμε το ζεστό χαρτί στην ένωση τους και το πιέζουμε πολύ απαλά με την παλάμη μας. Στρώνουμε με το πινέλο την λιωμένη κουβερτούρα, που περισσεύει φροντίζοντας ταυτόχρονα να καλύψουμε και τις τυχόν τρυπούλες. Αν θέλουμε καλύπτουμε την ένωση των δύο μισών του κάθε αβγού, δένοντας το με μια κορδέλα για πακέτα. Τοποθετούμε το αβγό όρθιο σε μια βάση που θα το κρατά (ένα μικρό μπολάκι, φλιτζάνι ή ένα ποτήρι και χρησιμοποιώντας χρώματα ζαχαροπλαστικής το διακοσμούμε. Αν θέλουμε μόλις σταθεροποιηθεί η διακόσμηση, μπορούμε να τυλίξουμε το αβγό σε σελοφάν, για να το προσφέρουμε.
ΣΗΜ. Πριν τα ενώσουμε μπορούμε να γεμίσουμε το κάθε αβγό, με σοκολατένια κουφέτα ή αυγουλάκια, ή κάποιο άλλο δωράκι-έκπληξη
Μια νόστιμη συνταγή για ζαχαρόπαστα αν θέλετε να διακοσμήσετε το αυγό σας θα βρείτε εδώ Ζαχαρόπαστα
Μια φόρμα για να ρίξουμε τη ζεστή σοκολάτα και να σχηματιστεί το αβγό.
Αν θέλετε να διακοσμήσετε το αυγό σας στο http://cakegallery.gr/ θα βρείτε χρήσιμες ιδέες.
Το σημαντικότερο όμως σημείο για την επιτυχία των αβγών μας είναι ο τρόπος που θα ζεστάνουμε τη σοκολάτα για να τη λιώσουμε. Για καλύτερα αποτελέσματα χρειαζόμαστε ένα θερμόμετρο και ένα σκεύος που θα τοποθετήσουμε πάνω από νερό που βράζει για να λιώσουμε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί.
Σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια, ίσου μεγέθους, την ρίχνουμε μες το μπολ του μπεν-μαρί, μαζί με μερικές σταγόνες σπορέλαιο και την αφήνουμε να λιώσει, σιγά-σιγά, σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας την συχνά για να λιώσει καλά, χωρίς να σχηματιστούν φυσαλίδες.
Όταν η θερμοκρασία της φτάσει στους 43ο, απομακρύνουμε το μπολ από την κατσαρόλα με το νερό και αφήνουμε τη σοκολάτα να κατέβει στους 35ο, πριν την χρησιμοποιήσουμε. Ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα, κουταλιά-κουταλιά, στις φόρμες και τις κουνάμε για να πάει παντού κι αν χρειάζεται την ισιώνουμε με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής ή μια εύκαμπτη σπάτουλα. Θα χρειαστεί να επαναλάβουμε τη διαδικασία δυο-τρεις φορές για να σχηματιστεί ένα παχύ κι ομοιόμορφο σε όλα τα σημεία στρώμα σοκολάτας το οποίο θα αποτελέσει το κέλυφος του αβγού. Πριν περάσουμε όμως την επόμενη στρώση, καλό είναι να περιμένουμε τουλάχιστον 15-20 λεπτά για να έχει πήξει η προηγούμενη στρώση. Μπορούμε να βάλουμε και τις φόρμες στο ψυγείο για 15 λεπτά.
Επίσης σημαντικό είναι να ισιώνουμε κάθε φορά με ένα μαχαίρι το σημείο που θα ενώσουμε τα δυο κομμάτια του αβγού, γιατί αν είναι λείες οι πλευρές του θα ενωθούν πιο εύκολα.
Αφήνουμε το αβγό να κρυώσει σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο, για 1 ώρα μέχρι να πήξει καλά η σοκολάτα.
Ξεφορμάρουμε τα μισά σοκολατένια αβγά, φροντίζοντας να μην πιέζουμε πολύ τη σοκολάτα και λιώσει από τη θερμοκρασία των χεριών μας και τα τοποθετούμε με την κοίλη πλευρά τους προς τα κάτω πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Για να ενώσουμε τα δύο μισά που θα σχηματίσουν το κέλυφος του αβγού, ζεσταίνουμε μια λωρίδα αντικολλητικού χαρτιού, την αλείφουμε με λίγη ζεστή σοκολάτα και ενώνουμε τα δύο μισά, τοποθετώντας σοκολάτα με το πινέλο ανάμεσα τους, κολλάμε το ζεστό χαρτί στην ένωση τους και το πιέζουμε πολύ απαλά με την παλάμη μας. Στρώνουμε με το πινέλο την λιωμένη κουβερτούρα, που περισσεύει φροντίζοντας ταυτόχρονα να καλύψουμε και τις τυχόν τρυπούλες. Αν θέλουμε καλύπτουμε την ένωση των δύο μισών του κάθε αβγού, δένοντας το με μια κορδέλα για πακέτα. Τοποθετούμε το αβγό όρθιο σε μια βάση που θα το κρατά (ένα μικρό μπολάκι, φλιτζάνι ή ένα ποτήρι και χρησιμοποιώντας χρώματα ζαχαροπλαστικής το διακοσμούμε. Αν θέλουμε μόλις σταθεροποιηθεί η διακόσμηση, μπορούμε να τυλίξουμε το αβγό σε σελοφάν, για να το προσφέρουμε.
ΣΗΜ. Πριν τα ενώσουμε μπορούμε να γεμίσουμε το κάθε αβγό, με σοκολατένια κουφέτα ή αυγουλάκια, ή κάποιο άλλο δωράκι-έκπληξη
Μια νόστιμη συνταγή για ζαχαρόπαστα αν θέλετε να διακοσμήσετε το αυγό σας θα βρείτε εδώ Ζαχαρόπαστα
Μια φόρμα για να ρίξουμε τη ζεστή σοκολάτα και να σχηματιστεί το αβγό.
Αν θέλετε να διακοσμήσετε το αυγό σας στο http://cakegallery.gr/ θα βρείτε χρήσιμες ιδέες.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου