Πανσέτες στα κάρβουνα

Αποτέλεσμα εικόνας για πανσέτες στα καρβουνα
Υλικά
12 πανσέτες μεγάλες
2 κ.σ. αλάτι χονδρό
1 κ.γ. πιπέρι μαύρο
1 κ.γ. πάπρικα
1 κ.γ. σκόρδο σκόνη, ή 1 σκελίδα τριμμένη
ρίγανη
1 κ.σ. μίγμα μπαχαρικών για κρέας
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1π. λευκό κρασί ή ρετσίνα
κάρβουνα
Τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο)
4-5 πίτες για γύρο
2-3 λεμόνια
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά

Οδηγίες
Αφού τις ξεπλύνουμε, απλώνω τις πανσέτες κολλητά στο χαρτί του κρεοπωλείου, ή σε ένα μεγάλο ταψί.

Ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά από πάνω και ξεκινάμε το ανακάτεμα, για ένα λεπτό τουλάχιστον, για να πάνε παντού. Έπειτα βάζουμε το κρέας σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το κρασί και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ξανά για 1 λεπτό.

Βάζουμε το κρέας σε τάπερ και το αφήνουμε στο ψυγείο από μισή έως τρεις μέρες. Όσο περισότερο, τόσο καλύτερα.
Τις βγάζουμε από το ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον, για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Ανάβουμε τα κάρβουνα

Αφού βάλουμε τη σχάρα στα κάρβουνα, την αφήνουμε να κάψει για 1 λεπτό και μετά τοποθετούμε τις πανσέτες
Εφόσον η σχάρα είναι 8-10 εκατοστά από τη φωτιά, αφήνουμε το κρέας για 10 περίπου λεπτά, να ¨αρπάξει¨ χρώμα και μετά το γυρνάμε. Μας ενδιαφέρει να κάνει μια κρούστα προκειμένου να θωρακιστεί για να κρατάει τα ζουμιά του, αλλιώς θα ξεραθεί και δεν το θέλουμε. Αν κάνει κρούστα και από τις δύο πλευρές, μπορούμε να το γυρνάμε τακτικά και να το ψήσουμε όπως μας αρέσει.

Μόλις ψηθεί όσο το θέλουμε, το βάζουμε σε κατσαρόλα, ρίχνουμε λεμόνι και ρίγανη και το κρατάμε κοντά στη φωτιά, με το καπάκι ελαφρώς ανοιχτό. Αφενός το διατηρούμε ζεστό, αφετέρου δεν κρατάει υγρασία για να ¨μεταλλαχθεί¨ σε βραστό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις