Υλικά: Ζύμη για φύλλο: 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 αυγά βούτυρο αγελάδος 1 φλιτζάνι του τσαγιού ούζο 1 φλιτζάνι του τσαγιού σπορέλαιο 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρετσίνα 4 φλιτζάνια του τσαγιού νερό χλιαρό Αλάτι Για το σιρόπι της γέμισης: 1 λίτρο νερό 3 ½ φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη Για τη γέμιση: 1 κιλό άσπρα αμύγδαλα (ή καρύδια) αλεσμένα 3 φέτες ψωμί (χωρίς την κόρα) 2 κουταλιές της σούπας μέλι 2 βανίλιες ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο 2 κομμάτια μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη 1 φλιτζάνι του τσαγιού σουσάμι Για το τέλος: ανθόνερο Εκτέλεση: Αρχικά φτιάχνουμε το σιρόπι: Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και να πήξει (να δέσει) το σιρόπι (για περίπου 20-30 λεπτά). Προσθέτουμε στην κατσαρόλα σιγά-σιγά την ψίχα του ψωμιού, το μέλι, τις βανίλιες, το μοσχοκάρυδο, τη μαστίχα, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το αμύγδαλο (αλεσμένο) και στο τέλος το σουσάμι. Ανακατεύουμε πολύ καλά για να πήξει το σιρόπι και αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη να κρυώσει το μείγμα. Μέχρι να κρυώσει, ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο ως εξής: Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά, ενώ σε ένα άλλο μεγαλύτερο μπολ ή λεκανίτσα, ρίχνουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο μπολ με το αλεύρι το αλάτι τη ρετσίνα, το ούζο, τα αυγά που έχουμε χτυπήσει με ένα σύρμα πιο πριν, το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε πάλι, πολύ καλά. Μετά ζυμώνουμε το μείγμα. (Πρέπει να έχουμε μια ζύμη αφράτη που να μη κολλάει στα χέρια, οπότε αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι ή χλιαρό νερό). Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε με μία μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά. Παίρνουμε λίγη από την παραπάνω ζύμη και την απλώνουμε με τον πλάστη. Βάζουμε στην άκρη μια κουταλιά από τη γέμιση, δίνουμε το σχήμα του μισοφέγγαρου και τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Ψήνουμε σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 λεπτά. Μόλις ψηθούν, τα ραντίζουμε με ανθόνερο, τα πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και τα σερβίρουμε σε μια πιατέλα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου