Οι τηγανίτες της Ηπείρου, τα σπάργανα
Υλικά
1 Κιλό αλεύρι,
1 κανάτα χλιαρό νερό,
1 Κιλό ζάχαρη,
1/2 Κιλό καρύδια καθαρισμένα
[προαιρετικά: πορτοκαλόφλουδες,
ξερός βασιλικός, κανέλα και μέλι]
Οδηγίες
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με λίγο αλάτι.
Το βάζουμε σε μια λίμπα (μεταλλική λεκανίτσα) και προσθέτουμε σιγά-σιγά χλιαρό νερό.
Χτυπάμε πολύ καλά το μείγμα με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει κουρκούτι πηχτό.
Ανάβουμε φωτιά και πάνω στην πυροστιά τοποθετούμε μια καθαρή μαυρόπλακα.
Αν δεν εχουμε αυτή τη δυνατότητα, χρησιμοποιούμε αντικολλητικό τηγάνι.
Αφού κάψει η πλάκα, με μια μεγάλη κουτάλα ρίχνουμε μείγμα.
Όταν ψηθεί η τηγανίτα από τη μια πλευρά, τη γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά για να ψηθεί.
Καθαρίζουμε καρύδια και στο πέτρινο γουδί τα τρίβουμε.
Βάζουμε τις τηγανίτες σε στρογγυλό χάλκινο ταψί και ανάμεσα σε κάθε στρώση ρίχνουμε αρκετά τριμμένα καρύδια.
Μετά σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με νερό μέχρι να γίνει ένα πολύ αραιό σιρόπι με το οποίο περιλούομαι τις τηγανίτες.
1 Κιλό αλεύρι,
1 κανάτα χλιαρό νερό,
1 Κιλό ζάχαρη,
1/2 Κιλό καρύδια καθαρισμένα
[προαιρετικά: πορτοκαλόφλουδες,
ξερός βασιλικός, κανέλα και μέλι]
Οδηγίες
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με λίγο αλάτι.
Το βάζουμε σε μια λίμπα (μεταλλική λεκανίτσα) και προσθέτουμε σιγά-σιγά χλιαρό νερό.
Χτυπάμε πολύ καλά το μείγμα με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει κουρκούτι πηχτό.
Ανάβουμε φωτιά και πάνω στην πυροστιά τοποθετούμε μια καθαρή μαυρόπλακα.
Αν δεν εχουμε αυτή τη δυνατότητα, χρησιμοποιούμε αντικολλητικό τηγάνι.
Αφού κάψει η πλάκα, με μια μεγάλη κουτάλα ρίχνουμε μείγμα.
Όταν ψηθεί η τηγανίτα από τη μια πλευρά, τη γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά για να ψηθεί.
Καθαρίζουμε καρύδια και στο πέτρινο γουδί τα τρίβουμε.
Βάζουμε τις τηγανίτες σε στρογγυλό χάλκινο ταψί και ανάμεσα σε κάθε στρώση ρίχνουμε αρκετά τριμμένα καρύδια.
Μετά σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με νερό μέχρι να γίνει ένα πολύ αραιό σιρόπι με το οποίο περιλούομαι τις τηγανίτες.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου