Σαλιγκάρια στιφάδο

                                           
Υλικά:
1 κιλό σαλιγκάρια κρητικά ψιλά
1 κιλό κρεμμύδια ξερά
1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
1 κουτί ντομάτες
ελαφρά συμπυκνωμένες
Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες:
Με μια χοντρή βελόνα αφαιρούμε την μεμβράνη που καλύπτει το στόμιο τους. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι ζωντανά, τα τσιμπάμε ένα-ένα με την βελόνα, εάν κάποιο δεν αντιδρά το μυρίζουμε και εάν μυρίζει άσχημα το πετάμε. Πλένουμε και τοποθετούμε τα σαλιγκάρια στην κατσαρόλα βάζοντας μέχρι τη μέση κρύο νερό. Τα σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε την κατσαρόλα επάνω στο μάτι της κουζίνας για τρεις ώρες περίπου, χωρίς να τα κουνήσουμε καθόλου. Στο διάστημα των τριών ωρών τα σαλιγκάρια περπατάνε μέσα στην κατσαρόλα, και τότε ανάβουμε τη φωτιά. Tο νερό αρχίζει να ζεσταίνεται, και μετά βράζει. Με αυτό τον τρόπο τα σαλιγκάρια είναι έξω από το κέλυφος και τα ρουφάμε εύκολα. Αμέσως αφαιρούμε το καπάκι, ρίχνουμε μπόλικο αλάτι, τα ξαφρίζουμε, και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Μετά τα κόβουμε ένα-ένα στο πίσω μέρος με ένα πριονωτό μαχαιράκι, για να μπορεί η σάλτσα να εισχωρήσει στο εσωτερικό και να είναι νόστιμα. Μετά τα ξανά πλένουμε για να φύγουν τα τρίμματα από το κόψιμο.
Τώρα το μαγείρεμα είναι απλό. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα χοντροκόβουμε. Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα, τα κρεμμύδια, και αφού μαραθούν, ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι. Αφήνουμε λίγο να δέσει η σάλτσα, ρίχνουμε πέντε ποτήρια του νερού νερό, τέλος τα σαλιγκάρια. Τα μαγειρεύουμε περίπου μια ώρα σε σιγανή φωτιά, έως ότου δέσει η σάλτσα. Την άλλη μέρα είναι πιο νόστιμα γιατί έχουν απορροφήσει όλη τη νοστιμιά της σάλτσας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις