ΚΟΡΜΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΡΜΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣΥΛΙΚΑ
για το παντεσπάνι
- 1/2 κούπα αλεύρι
- 1 κ.γ baking powder
- 1/4 κ.γ αλάτι
- 3/4 κούπας ζάχαρη
- 4 αβγά
- 1 βανίλια
- λίγη ζάχαρη άχνη
- 2 κ.σ νερό
- λικέρ της αρεσκείας σας για να ραντίσετε το παντεσπάνι
- μερέντα ή γλάσο σοκολάτας για την επικάλυψη του κορμού

για τη γέμιση με κρέμα βουτύρου
- 1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα
- 4 κουταλιές σούπας αλεύρι
- 3/4 φλυτζανιού μαλακό φρέσκο βούτυρο
- 1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 1 βανίλια

φτιάχνουμε τη γέμιση
Ρίχνουμε σε μικρή κατσαρόλα το γάλα και το αλεύρι,ανακατεύοντας το μίγμα με το σύρμα σε σιγανή φωτιά συνεχώς ,μέχρι να πήξει...
Την αφήνουμε να κρυώσει...
Ρίχνουμε στο μούλτι το βούτυρο,τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά...
Προσθέτουμε και το μίγμα της κατσαρόλας και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου η κρέμα μας γίνει λεία ,ομοιογενής και αφράτη...
(...αυτή τη κρέμα βουτύρου μπορούμε επίσης να τη χρησιμοποιήσουμε και για τούρτες.πάστες και άλλα γλυκά..)

Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε το παντεσπάνι....


Οδηγίες
Ανακατεύουμε τα υλικά για το παντεσπάνι,εκτός από το λικέρ και χτυπάμε μέχρι να γίνει το μείγμα μας ομοιογενές...

Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο ταψί και καλύπτουμε το πάτο του με αντικολλητικό χαρτί φούρνου ή λαδόκολλα (...όχι αλουμινόχαρτο,αυτό καλό είναι να το αποφεύγετε γενικώς..)
πατώντας έτσι ώστε το χαρτί να κολλήσει με το βούτυρο στο ταψί...

Αδειάζουμε το μίγμα για το παντεσπάνι στο ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς και σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά..

Εδώ είναι η μόνη σχετική δυσκολία για τον κορμό....

Μόλις ψηθεί το παντεσπάνι,με προσοχή για να μη μας σπάσει ,γυρίζουμε τη λαδόκολλα σε καθαρή,ελαφρά ΒΡΕΓΜΕΝΗ πετσέτα ( το μυστικό ) την οποία έχουμε πασπαλίσει με τη ζάχαρη άχνη και τυλίγουμε πάλι με προσοχή με τη πετσέτα από τη μακριά πλευρά,δίνοντας το σχήμα που θέλουμε...

Αφήνουμε να κρυώσει...

Μόλις κρυώσει,ξετυλίγουμε σιγά σιγά τη πετσέταραντίζουμε το παντεσπάνι με το λικέρ και στρώνουμε τη κρέμα βουτύρου τυλίγοντας σιγά σιγά σε ρολό ,πάντα με τη βοήθεια της βρεγμένης πετσέτας...
Αφήνουμε λίγη ώρα να πάρει το σχήμα μας...

Ξετυλίγουμε τη πετσέτα - αν δούμε οτι μας έχει σπάσει σε κάποιο σημείο,δεν χάλασε και ο κόσμος,θα καλυφθεί με τη σοκολάτα και ούτε γάτα ούτε ζημιά - και τοποθετούμε το ρολό μας σε πιατέλα...

Αν θέλουμε κόβουμε ένα κομμάτι από το ρολό και το προσαρμόζουμε στο πλάι του μεγάλου ,κάνοντάς το έτσι να μοιάζει με κλαδί...

Καλύπτουμε τα ρολά με μερέντα ή γλάσο σοκολάτας .

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις