Μουσακάς με πράσα και χυλοπίτες, από το Σούλι Ηπείρου
Υλικά:
- 1 κιλό πράσα
- 300 γρ. χυλοπίτες
- 2 γιαούρτια στραγγισμένα
- μισό κιλό κιμά
- 4-5 ντομάτες φρέσκες
- 1 φλυντζάνι του τσαγιού λάδι
- 1 κουταλιά βούτυρο γεμάτη
- μισό φλυντζάνι κεφαλοτύρι
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 3 αυγά
- λίγο δυόσμο
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο, κόκκινο
Οδηγίες:
Βράζετε τις χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό, στρώνετε τις μισές σε μέτριο λαδωμένο ταψί και τις πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι.
Πλένετε καλά και ψιλοκόβετε τα πράσα. Βάζετε στην κατσαρόλα, το μισό φλυντζάνι λάδι και τα τσιγαρίζετε.
Ρίχνετε λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι κι αφήνετε να βράσουν. Στη συνέχεια στρώνετε τα πράσα, στο ταψί, πάνω από τις χυλοπίτες.
Λιώνετε τα σκόρδα και τα ανακατεύετε με το γιαούρτι, προσθέτοντας και λίγο κόκκινο πιπέρι.
Με το μείγμα αυτό κάνετε τρίτη στρώση στο ταψί μας.Στην κατσαρόλα καίτε το υπόλοιπο μισό φλυντζάνι λάδι και τσιγαρίζετε τον κιμά.
Προσθέτετε τις ντομάτες περασμένες από το τρυπητό, αλάτι, πιπέρι, λίγο δυόσμο και τα βράζετε καλά.
Αφήνετε λίγο να κρυώσει και τον στρώνετε πάνω από το γιαούρτι.
Σκεπάζετε το μουσακά με τις υπόλοιπες χυλοπίτες, περιχύνετε με τα αυγά χτυπημένα και το βούτυρο καλά καμένο και στο τέλος πασπαλίζετε την επιφάνεια με το τριμμένο κεφαλοτύρι.
Ψήνετε σε μέτριο φούρνο 50 λεπτά.Αφήνετε λίγο να κρυώσει, κόβετε κομμάτια και τον σερβίρεται ως κύριο φαγητό.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου