Αρνάκι γεμιστό με ρύζι, κουκουνάρι και μπαχαρικά (Μαούρι)

Υλικά:
1 ολόκληρο αρνάκι (8-10 κιλά)
1 κουταλιά της σούπας  βούτυρο αγελάδος ανάλατο
2 φύλλα δάφνης
αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση
συκωτάκι αρνίσιο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες
3 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
2 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι τσαγιού κόκκινο κρασί
2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι καρολίνα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
2-3 γαρίφαλα κοπανισμένα
3 κόκκους μπαχάρι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι για 4-5 λεπτά μέχρι να ξανθύνει.
Προσθέτουμε το συκώτι και το αφήνουμε επίσης να ροδίσει.
Σβήνουμε με κρασί και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 περίπου λεπτά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ντομάτα, ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά.
Αφήνουμε το συκώτι με τη σάλτσα του να κρυώσει εντελώς και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί και τα μπαχαρικά με το ρύζι. Ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε τα υλικά να ενωθούν μεταξύ τους.
Με το μείγμα αυτό γεμίζουμε το εσωτερικό του αρνιού και το ράβουμε με μαγειρικό σπάγκο κατά μήκος της κοιλιάς.
Τοποθετούμε το αρνί σε μια βαθιά γάστρα ή ένα βαθύ ταψί, των οποίων τη βάση έχουμε στρώσει με 3 λαδόκολλες.
Σκορπάμε τα δαφνόφυλλα, αλείφουμε το αρνί με το βούτυρο και πασπαλίζουμε με άφθονο αλάτι, πιπέρι.
Κλείνουμε τη λαδόκολλα πάρα πολύ καλά, σφραγίζουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε στους 150-180C για 6 περίπου ώρες.
Σερβίρεται ζεστό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις