Σπιτικό Κουμ Κουάτ (γλυκό του κουταλιού)

Υλικά:
1 κιλό κουμ κουάτ
1 κουταλιά της σούπας ξινό (κιτρικό οξύ)
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό


Εκτέλεση:
Αφαιρούμε με ένα μαχαίρι τα μαυραδάκια από τα κουμ κουάτ , τα πλένουμε καλά, τα τρυπάμε 4-5 φορές με μια οδοντογλυφίδα και τα βράζουμε σε μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό να βράσει και βράζουμε τα κουμ κουάτ για 10 περίπου λεπτά.
Σουρώνουμε, βάζουμε καινούριο νερό και ξαναβράζουμε με καινούριο νερό για να ξεπικρίσουν καλά.
Κάνουμε αλλαγές και βρασίματα άλλες συνολικά 4 φορές. (Μόνο την 1η φορά τα βράζουμε για 10 λεπτά. Τις επόμενες 3 φορές, αφήνουμε να πάρουν βράση και σουρώνουμε πάλι).
Στραγγίζουμε σε ένα τρυπητό και παράλληλα φτιάχνουμε το σιρόπι ως εξής:
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 10 λεπτά, ρίχνουμε μέσα τα κουμ κουάτ και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 15 λεπτά, ενώ παράλληλα ξαφρίζουμε. (Αν χρειαστεί, επειδή φουσκώνει και χύνεται καθώς βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά).
Σβήνουμε τη φωτιά, παίρνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τα φρούτα μας στην κατσαρόλα μέσα στο σιρόπι τους για περίπου 24 ώρες.
Την άλλη μέρα, βράζουμε το γλυκό μας ξανά μέχρι να δέσει* ξαφρίζοντας όσο χρειαστεί, ρίχνουμε το λεμόνι, το αφήνουμε να πάρει μια-δυο βράσεις και το κατεβάζουμε.
Αμέσως ρίχνουμε το γλυκό σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά και τα γυρνάμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.


*Για να διαπιστώσουμε ότι το γλυκό μας έχει δέσει: παίρνουμε σε ένα πιατάκι λίγο σιρόπι, το κρυώνουμε στο ψυγείο και στάζουμε με το κουταλάκι μας σε μια στεγνή επιφάνεια μια σταγόνα, εάν σχηματιστεί μια μπαλίτσα, το γλυκό μας είναι έτοιμο.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις