ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ με ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΑΜΠΛ του Στέλιου Παρλιάρου


Υλικά για το κραμπλ αμυγδάλου
- 125 γρ. βούτυρο
- 150 γρ. ζάχαρη καστανή
- 30 γρ. κουβερτούρα 72% κακάο
- 125 γρ. αλεύρι
- 50 γρ. σκόνη αμυγδάλου

Υλικά για τη Βασιλόπιτα
− 250 γρ. κουβερτούρα 72% κακάο
− 400 γρ. βούτυρο
− 300 γρ. ζάχαρη καστανή
− 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα
− ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
− 1 βολβό μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
− 400 γρ. αμύγδαλο λευκό σε σκόνη
− 10 αυγά
− 175 γρ. αλεύρι
− 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
− διακοσμητικοί ξηροί καρποί και κουφέτα

Οδηγίες για τη Βασιλόπιτα
Λιώνουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων. Σε ένα μπώλ βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με μπλέντερ χειρός ή με αυγοδάρτη. Σε άλλο σκεύος τοποθετούμε την λιωμένη σοκολάτα με το βούτυρο, προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλο, το μοσχοκάρυδο, την αμυγδαλόσκονη, τα χτυπημένα αυγά, το αλεύρι και στο τέλος το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 28 εκατοστών, στο οποίο έχουμε φτιάξει έναν πάτο από αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά και στους 160 βαθμούς για άλλα 30 λεπτά.


Οδηγίες για το κραμπλ αμυγδάλου
Λιώνουμε την κουβερτούρα στα μικροκύματα. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη, την αμυγδαλόσκονη και ανακατεύουμε για λίγο. Προσθέτουμε την λιωμένη σοκολάτα και το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο πάχους 3 χιλιοστών και το αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Όταν παγώσει κόβουμε ένα δίσκο σε διάμετρο μικρότερη από το τσέρκι της βασιλόπιτας. Καλύπτουμε με το κραμπλ την επιφάνεια της σχεδόν ψημένης βασιλόπιτας. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμη μέχρι να ψηθεί το κραμπλ. Γαρνίρουμε με διακοσμητικά της αρεσκείας μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις