Παστίτσιο

Σχετική εικόνα

Υλικά:
Για μεγάλο ταψί κουζίνας. Κομμάτια 16
1 ½ πακέτου χοντρά μακαρόνια (750 γρ. )
λίγο ελαιόλαδο
φυτική μαργαρίνη
300 γρ. τυριά τριμμένα: κασέρι, κεφαλοτύρι και παρμεζάνα

Για τη σάλτσα κιμά:
ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια όχι εντελώς πολτοποιημένα, 4 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες
1 κιλό κιμά από μοσχαράκι
1 1/2 κούπας κόκκινο κρασί
3/4 κιλoύ ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες με 3/4 κουταλακίου ζάχαρη ( ή ντοματάκια κονσέρβας, 800 γρ.,πολτοποιημένα στον ηλεκτρικό πολυκόφτη ή 6 κουταλιές ντοματοπολτό διπλής συμπύκνωσης σε 3 κούπες νερό ή 3 κούπες ντοματοχυμό)
1-2 μπαστουνάκια κανέλας
6-8 μπαχάρια
2 φύλλα δάφνης
αλάτι και φρεσκοαλεσμένα πιπέρια
μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για σφικτή μπεσαμέλ:
1 ½ λίτρου γάλα
18 κουταλιές αλεύρι, ή 1 κούπα και 1/8 κούπας (αμερικάνικο σύστημα για το μέτρημα των υλικών)
18 κουταλιές φυτική μαργαρίνη
αλάτι, άσπρο πιπέρι και μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
3 αυγά

Οδηγίες:
1. Βράζουμε το νερό με αλάτι και λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα μακαρόνια και βράζουμε για 2-3΄ λιγότερο από όσο αναφέρεται στη συσκευασία. Σουρώνουμε, προσθέτουμε μαργαρίνη, φρεσκοαλεσμένα πιπέρια και ανακατεύουμε με τα τυριά.
2. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε καλά. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το ξίδι, τη ζάχαρη, τα μπαστουνάκια κανέλας, τα μπαχάρια, τα φύλλα δάφνης και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 30΄ περίπου. Προς το τέλος ρίχνουμε το μαϊντανό, το αλάτι και τα τριμμένα πιπέρια.
3. Βράζουμε το γάλα. Σοτάρουμε για 1΄ το αλεύρι στη μαργαρίνη. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι άσπρο και μοσχοκάρυδο. Χτυπάμε και προσθέτουμε τα αυγά.
4. Απλώνουμε μαργαρίνη στο ταψί, στρώνουμε τα μισά μακαρόνια, τον κιμά, τα υπόλοιπα μακαρόνια, την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τυριά.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C για 50΄περίπου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις