Κρεατόπιτα Λαμπριάτικη ,Ηπειρώτικη

Κρεατόπιτα Λαμπριάτικη (Ηπειρώτικη)



Υλικά:
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
(μπορείτε να ανοίξετε δικό σας)
2/3 κούπας λάδι

Για τη γέμιση
1 κιλό κατσικάκι ή αρνάκι, χωρίς τις πέτσες
1/4 κούπας λάδι
1/2 κούπα ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1/2 κούπα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
1/2 κιλό σπανάκι
1 πράσο
1/2 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
2 κούπες τριμμένη γραβιέρα
1 μικρό ποτηράκι σόδα διαλυμένη
αλάτι - πιπέρι

Οδηγίες:
Καθαρίζουμε το μπουτάκι και παίρνουμε μόνο το ψαχνό κρέας.
Το κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια.
Το βάζουμε σε κατσαρόλα με το λάδι και το σωτάρουμε να ροδίσει ελαφρά.
Προσθέτουμε τα δύο είδη κρεμμυδιών και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι. λίγο νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει σχεδόν με το λαδάκι του.
Πλένουμε και καθαρίζουμε το σπανάκι και το πράσο, τα κόβουμε σε κομμάτια και τα ζεματάμε.
Τα στραγγίζουμε καλά σφίγγοντας τα μέσα στις παλάμες μας για να φύγει το περιτό νερό.
Ανακατεύουμε το κρέας που έχουμε αφήσει λίγο να κρυώσει με το σπανάκι, το πράσο, το άνηθο, το μαϊντανό, τη γραβιέρα και την κρέμα γάλακτος.
Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί τα μισά φύλλα, λαδώνοντας τα ένα - ένα, απλώνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντάς τα ένα - ένα.
Χωρίζουμε την πίτα σε κομμάτια και περιχύνουμε με όσο λάδι περίσσεψε.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς 15 λεπτά.
Βγάζουμε, περιχύνουμε με την σόδα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμη, ώπου να ροδίσει πάνω - κάτω.
Σερβίρεται ζεστή.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις